Wat te doen aan migraine - Pro-F Professionele Osteopathie
625
post-template-default,single,single-post,postid-625,single-format-standard,bridge-core-2.0.7,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-23.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Wat te doen aan migraine

Veel mensen kampen met regelmatige migraine aanvallen, volgens de laatste onderzoeken tot wel 18% van de vrouwen en 6% van de mannen. Dat betekent dat bijna 1 op de 5 vrouwen regelmatig een aanval heeft. Het is hiermee ook een groot maatschappelijk probleem wat zorgt voor verzuim op werk en beperkingen in het dagelijks functioneren. Ondanks dat het zo veel voorkomt, is er nog weinig echt bekend over de oorzaken van migraine. 

Oxidatieve stress

De meest genoemde en onderbouwde oorzaak voor migraine is de rol die oxidatieve stress speelt in dit proces. Wat oxidatieve stress precies betekent, wat een osteopaat en vooral jijzelf hierin kan betekenen zal in deze blog verder toegelicht worden. 

Oxidatieve stress is een disbalans tussen de vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Zonder te diep in de chemie te duiken houdt de balans in dat een antioxidant een elektron kan doneren aan een vrije radicaal, zodat deze stabiliseert en geen schade kan aanrichten in het lichaam, en indien gestabiliseerd zelfs kan helpen in het aanvechten van ziektekiemen. Logisch betekent dit dus dat je voldoende antioxidanten moet hebben om de vrije radicalen te “stabiliseren”. 

Een langdurig sterk verstoorde balans, en toename van de vrije radicalen brengt schade toe aan het lichaam met verschillende ziektes tot gevolg. Hieronder vallen: 

 • Diabetes
 • Arteriosclerose
 • Ontstekings ziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Hartaandoeningen
 • Neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson
 • Kanker

De invloed van leefstijlfactoren

Vrije radicalen zijn niet te voorkomen. Dit is een normaal proces in het lichaam door activiteit en ontstekingen en is een normaal proces voor een gezond lichaam. Wel zijn er leefstijl factoren die invloed hebben op een mogelijke toename van vrije radicalen. Enkele voorbeelden:

 • Hoog suiker gehalte door voeding
 • Vet eten
 • Alcohol
 • Roken
 • Lucht vervuiling

Oxidatieve stress is een proces dat voor een groot deel gereguleerd word door de lever en darmen, en dit is dan ook de link tussen de klachten die ervaart worden in het hoofd en de oorzaak in de buikregio. Om precies te zijn is het de tiende hersenzenuw (nervus vagus) die deze link legt, en deze schakelt samen met zenuwen die het middenrif van gevoel voorzien in de hersenstam. 

Alles draait om balans

Om migraine aan te vechten zal een balans moeten worden gevonden tussen mogelijk een teveel aan vrije radicalen door omgevingsfactoren, of een te weinig aan antioxidanten. Dit betekend voor de behandeling dat naast een evaluatie van de leefstijl, ook de darmen en lever regio behandeld zal moeten worden en hiermee de koppeling tussen vrije radicalen en antioxidanten te verbeteren.

Vaak laat de beweeglijkheid van de banden en vliezen rond de lever dan ook te wensen over bij migraine patiënten. Hierbij is het ook belangrijk om de beperkingen in de schedel en wervelkolom te behandelen met manuele technieken. 

De behandeling komt het meest tot zijn recht als mensen bereid zijn om cafeïnehoudende producten (koffie, thee, chocolade en cola) en triptanen (acute migraine medicijnen) te laten staan. 

Heb je na het lezen vragen of de osteopaat ook wat voor u kan betekenen? Dan kunt u altijd contact opnemen met telefoonnummer: 0541-291105. Of plan direct een afspraak in de online agenda.

 × Stel je vraag via WhatsApp